Συμπτώματα και Διάγνωση

Συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα

Συμπτώματα και διάγνωση του καρκίνου-foramelefko

Στον καρκίνο του πνεύμονα τα συμπτώματα μπορεί να μην εμφανιστούν έως ότου ο καρκίνος φθάσει σε προχωρημένο στάδιο. Οι συνηθέστερες θέσεις μετάστασης είναι οι λεμφαδένες, το μεσοθωράκιο, το ήπαρ, τα επινεφρίδια, ο εγκέφαλος και τα οστά.

Καθώς τα παραπάνω συμπτώματα εμφανίζονται και σε άλλες νόσους, εάν εμφανίσετε κάποιο από τα αυτά συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για την κατάλληλη διάγνωση και αντιμετώπιση.

ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ:

  1. Αποφύγετε το κάπνισμα ή εάν είστε καπνιστές διακόψτε το. Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο ακόμη και αν είστε χρόνιοι καπνιστές.
  2. Αποφύγετε την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα.
  3. Αποφύγετε την έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες, ιδιαιτέρως στο χώρο εργασίας ή λάβετε τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Ο κίνδυνος για την υγεία σας από την έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες αυξάνει σημαντικά εάν είστε καπνιστής.
  4. Να τρώτε φρούτα και λαχανικά. Είναι η καλύτερη πηγή βιταμινών και θρεπτικών συστατικών.
  5. Παραμείνετε δραστήριος/α σωματικά, ασκηθείτε για τουλάχιστον 30 λεπτά  τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.
  6. Διατηρείστε καλή ψυχολογία και αποβάλλετε το άγχος από την καθημερινότητά σας.

Διάγνωση:

Αρχικά, διενεργείται ακτινογραφία και αξονική τομογραφία (CT) του θώρακα, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει όγκος στον πνεύμονα.
Ο γιατρός επιβεβαιώνει τη διάγνωση του καρκίνου με βιοψία, λαμβάνοντας μερικά δείγματα κυττάρων από τον όγκο, τους λεμφαδένες ή έναν δεύτερο όγκο που εντοπίζεται πιο μακριά από τον όγκο που βρίσκεται στον πνεύμονα (μετάσταση).

Η βιοψία μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορους τρόπους όπως:

  1. Με ενδοσκοπική κάμερα (κάμερα που εισέρχεται στους πνεύμονες)
    Η εξέταση ονομάζεται βρογχοσκόπηση.
  2. Με ενδοβρογχικό υπέρηχο (EBUS), μια τεχνική διάγνωσης παρόμοια με τη βρογχοσκόπηση.
  3. Με τη βοήθεια αξονικού τομογράφου.
  4. Χειρουργικά (μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις).

Μετά τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα γίνεται η σταδιοποίηση, δηλαδή η αξιολόγηση της έκτασης του όγκου. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται αξονικές τομογραφίες, σπινθηρογράφημα οστών, μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου ενώ εναλλακτικά εφαρμόζεται ποζιτρονική τομογραφία (PET/CT) και μαγνητική εγκεφάλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Παράγοντες Κινδύνου Θεραπεία